top of page

8 липня християни відзначать День сім’ї, любові і вірності


День Петра і Февронії - це напевно те ж саме, що і день Святого Валентина. Але останнє свято більше закордонне, а ось День сім’ї - наше, рідне. Саме про Петра і Февронію сказано: жили довго та щасливо. Їх історія кохання дійсно казкова. Свята Февронія - дівчина з простої селянської родини, що мала дар цілительства, вилікувала князя Петра від важкої хвороби. За це він одружився на ній. За своє життя вони заслужили любов народу , бо ж нікому вони не відмовляли в допомозі, зціляли від хвороб і наставляли на шлях істинний. В старості прийняли чернечий постриг та заповідали поховати їх в одній домовині. Князі померли в один і той же час в монастирях різних міст. Але люди думаючи, що недобре ховати ченців разом, порушили їх заповіт. Проте дивним чином тіла Петра і Февронії опинилися поруч в одній домовині. Подружжя відійшло до Бога 8 липня 1228 року. І відтоді саме в цей день в церквах шанують пам’ять цих святих. Провівши опитування, я зрозуміла, що про День сім’ї серед шосткинців, на жаль, мало хто чув. Вперше від мене дізнались про це свято і Олександр та Тетяна Кривенки. Вони - однокласники, одружились всього рік назад – 15 липня і зараз пара тільки вчиться налагоджувати сумісний побут. За відносно короткий термін спільного життя вони зробили висновок – треба обов’язково прислуховуватись одне до одного. А ось Віктор Іванович та Віра Володимирівна Веретенникови разом уже 45 років. За цей час у них було багато радості, але так само і горя – смерть одного із двох синів. Зараз чоловік та жінка знаходяться на заслуженому відпочинку та не натішаться своєму єдиному улюбленому онукові – 9-річному Назару. Пара елегантного віку наголошує, що у подружньому житті надзвичайно важлива взаємна підтримка, адже без неї не можливо витримати усі складнощі.

У свою чергу отець Ярослав, настоятель Свято-Миколаївського храму говорить, що день святих Петра і Февронії необхідно популяризувати з метою прищеплення сімейних цінностей у суспільстві. В найближчий час в єпархіальному листку священнослужителі навіть планують надрукувати історію благовірних князів та розповсюджувати його серед населення. «Люди повинні знати у яких випадках звертатись до цих святих, адже вони дійсно мають велику силу», - зазначає настоятель та підкреслює, що дуже важливо оформлювати відносини не тільки у юридичному плані, а й перед Богом – пройти обряд вінчання. Але це потрібно робити із вірою в серці. «При вінчанні у молитві є слова, що двоє людей стають одним цілим - однією плоттю», - розповідає настоятель. Він, до речі, вже 25 років знаходиться у шлюбі. Зі своєю дружиною, або, як кажуть по-церковному матушкою, навчався в одній школі. Має трьох донечок, одна з яких пов’язала свою долю із священнослужителем.

А ось щодо дня Св. Валентина, то він, за думкою о. Ярослава, вже давно перетворився на бізнес для підприємців, адже на продажі одних тільки «валентинок» можна чимало заробити. До того ж, всупереч загальноприйнятій думці, серед католицьких свят дня Св. Валентна не існує - католики в цей день згадують святих Кирила і Мефодія, просвітителів слов’ян. І взагалі, за думкою настоятеля, робити подарунки коханій людині треба не тільки у свята, а влаштовувати приємні несподіванки й у будні. «Дай Боже, щоб у молитвах до Петра і Февронії, Господь нам також дарував міцну любов, взаємну повагу, взаєморозуміння та терпіння, тому що без цього, мабуть, не можливо прожити щасливе спільне життя», - говорить о. Ярослав. За традицією, 8 липня люди йдуть до церкви аби помолитись та попросити у святих Петра і Февронії сімейного щастя, збереження шлюбу, народження дітей, здоров’я близьким і навіть про те, щоб вдало вийти заміж. Багато віруючих визнавали той факт, що після звернень та прохань до цих святих, їхнє сімейне життя налагоджувалося. За традицією, у цей день віряни повинні дарувати один одному ромашки – адже саме ця квітка стала символом Дня сім’ї.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page